Vi har längtat och vi har verkligen jobbat hårt för att ta oss till den nivå där vi kan mäta oss med topplagen i div 1 norra. Försvarsspelet är välgrundat och vi har under ett antal veckor jobbat med att förbättra vårt anfallsspel. Vi vet vad som krävs och vi känner att vi hela tiden tar steg i rätt riktning. 

Under lördagen så var det Umeå FC som var på besök på Mellringe IP, Umeå som hade 4 raka vinster med sig när bussen svängde in på parkeringsplatsen. Vi som hade en stark 3 poängare med oss från mötet med Hammarby där spelet inte riktigt satt utan vi fick kriga oss till superviktiga poäng. På Hammarby IP.

Umeå som spelar ett klassiskt 4-4-2 med ett antal spelare med erfarenhet från Allsvenskan och Superettan, ett lag som åkte ur Superettan 2020 och vill studsa tillbaka. Örebro Syrianska som bygger för framtiden och vill mäta sig med topplagen redan i år, dels för att vi kan men även för att se vad vi behöver jobba vidare med för att vara en utmanare om topplaceringarna hela vägen in till målsnöret. Första halvlek är en riktigt bra halvlek i bra tempo. Vi sätter vårt presspel bra och ligger rätt i positionsspelet. Umeå har en period i mitten på halvleken där de lyckas lösa vårt försvarsspel och skapa ett visst övertag. Vi och andra sidan hittar lösningar på deras sätt att spela och kan etablera vårt anfallsspel på ett bra vis sista 15-20 minuterna av halvleken.  Vi skapar längre anfall genom ett bra tålamod och vår speluppbyggnad. Vi utnyttjar ytorna som blir när Umeå blir låga i sitt försvarsspel. Det gör att vi kan etablera och kontrollera vårt anfallsspel högre upp i banan. Riktigt kul och se eftersom det är precis dem delarna vi just nu jobbar på att utveckla i vårt spel. 55-45 i bollinnehav under första halvlek till hemmalaget stärker den känsla som vi hade under första 45. Vi kliver in i halvlek med en bra känsla, vi  behöver bara göra rätt saker i den sista delen av planen.  Vi förstår under vilan att Umeå FC kommer göra en del förändringar för att påverka matchbilden. Viktigast för oss är förstås att göra våra saker lite bättre hela tiden.

För att skapa hetare målchanser i spelet så behöver vi bli tydligare från vilka punkter och områden som våra inspel ska komma. Just nu fattar vi ibland beslut som inte leder oss till dem målchanser vi önskar. Nästa steg blir helt enkelt – från var och vem är det som ska slå avgörande passningar. Det som sedan blir tricket är att göra bra bedömningar och fatta rätt beslut med bollen ute på plan. För att sätta upp oss i dessa situationer.

Andra halvlek skulle bli lite svängigare med allt vad det innebar. Umeå försöker sätta lite högre press för att störa oss i speluppbyggnaden och vi lyckas inte lika bra i vårt passningsspel och våra beslut blir lite sämre. I matchminut 66 kommer vi lite tokigt in i en försvarssituation och Umeå sätter upp deras ”Edison Cavani look a like”  (Jonathan Lundbäck)i ett läge i straffområdet. Avslutet är av högsta klass och Jagge är chanslös.. Känslan är att det är aningen orättvist utifrån alla spelade minuter men ser man till inledningen av andra halvleken så kommer det inte helt ologiskt. 

Glädjande nog så svarar vi upp bra genom att mala på med vårt spel.  Kvitteringen kommer och den kommer genom vår notoriske målskytt Rodin Deprem. Målet kommer till på ett sätt som vi kommer kunna se vid fler tillfällen under säsongen. Vi spelar oss fram på högersidan och tar oss ner djupt mot straffområde Misha Yanez-Hernandez servar in bollen med precision och Rodin kan enkelt eller snarare kontrollerat styra in kvitteringen. Med stöd av kvitteringen så får vi momentum i spelet och trycker på för ledningsmålet. Här har vi en situation som vi behöver bli ännu bättre på. Det handlar om att ta rätt beslut, att ha tålamod och vara systematiska i vårt anfallsspel, att inte tvinga fram målchanser. I lugn och ro ska vi sätta upp rätt spelare i rätt situationer då ökar chanserna till att vi avgör matcher av denna karaktär. När vi möter riktigt bra lag och Umeå är ett sånt, så blir man hårt straffade när man gör misstaget. Vi vill inte hamna i att vi byter chanser eller får omställningar på oss. Vi vill ha kontroll på spelet. Som alltid så lär vi oss nya saker, en del i läroprocessen är att det är smärtsamt. Denna eftermiddag var det särskilt smärtsamt. Särskilt smärtsamt för att det var så att vi var tillräckligt bra för att vinna matchen på ett av seriens formstarkaste lag. Matchminut 88:a ett bolltapp, en misslyckad återerövringssituation som leder till en omställning och vips så ligger bollen i nätmaskorna och 1-2 på tavlan. Små detaljer avgör fotbollsmatcher och inte minst när man möter bra lag med skickliga spelare. Vi har nu tre uddamålsförluster och ett kryss mot topplagen. Vi börjar få kläm på vad som krävs från oss för att vinna dessa matcher i stället för att förlora. Vi kommer givetvis jobba vidare med att utveckla dessa detaljer för att göra oss redo att bli en framtida utmanare om topp 3 platserna..

En av vår bästa prestationer under 2021 ledde till 0 poäng, det gör fortfarande ont i hjärtat. Samtidigt så vet vi att skruvar vi bara lite till på vårt anfallsspel så kommer vi bli ännu lite bättre och då kommer det bli extremt roligt att spela i, leda och supporta Örebro Syrianska. Vi tar med oss det goda och putsar vidare på detaljer som gör skillnad…

Ny chans på lördag då vi rullar upp till Stockholm och Hammarby IP för att ta oss an serie suveränen Brommapojkarna. Det kommer krävas en lika uppoffrande och bra försvarsinsats som alltid och att vi kan hållas oss kyliga med bollen och skarpa som rakblad i spelet i sista tredjedelen. 

Upp på hästen igen och ut och gör det roligaste vi vet, spela och utveckla vårt sätt att agera i spelet fotboll..

Loading

Örebro Syrianska IF
juni 18, 2021