1977 - 1989 TALET
1977-talet växte det första Syrianska laget inom svenska idrottsrörelsen. Att Örebro stad blev den första stad att få en Syriansk fotbollsklubb är det inte många som vet om. Det var intresset inom folket som skapade förutsättningar för idrottandet. Verksamheten kom igång tidigt i Örebro Syrianska IF redan 1977 som är några månader äldre än sin broderförening Syrianska FC Södertälje.

Dem första åtta åren spelade Örebro Syrianska IF i korpserien för att så sent som 1986 ta klivet för första gången i historien till division 6. Tyvärr blev det en kort sejour i division 6 då brist på planering var orsaken till att man tvingades utgå efter endast en säsong i division 6.

Men Örebro Syrianska IF vek aldrig sig. Det andra försöket till seriespel kom 1989 och det blev succé. Man lyckades hålla sig kvar både sportsligt och ekonomiskt.

1993 - 1999 TALET
Året 1993 var historiskt på flera sätt i Örebro Syrianskas historia då man avancerade för första gången till division 5. Följande år höll man sig kvar för ytterligare en säsong i division 5. Mats Johansson gjorde succé och skrev historia för Örebro Syrianska som körde över motståndet i serien 1994 och kunde bärga seriesegern för division 4 spel. Det blev dock bara två säsonger i division 4, för att sedan rasa raka vägen ner i seriesystemet från division 4 till division 6.

Återhämtningen kom i och med seriesegern i division 6 1999.

2002 - 2006
Återigen kom man följande år att vinna division 5 som nykomling och från år 2002 har man stått och stampat i division 4 där man som bäst varit ytterst nära en kvalplats till division 3 2005.

För första gången i historien är Örebro Syrianska IF klara för division 3 efter att man vunnit 2006 serien spel i division 4 med spelande tränaren Melke Alan som visade vägen till Division 3.

2007 - 2014
Första året i div. 3 västra Svealand 2007 blev en succé man hamnade på 6:e plats. Man lyckades locka till sig spelare från kända fotbollsmakter som Brasilien och Argentina. Örebro Syrianska satsade på avancemang till division 2 säsongen 2008. Detta var en satsning som var ytterst nära att gå hem. Det hela började knackigt och efter ett tränarbyte hittade laget formen och spelet med spelande tränarna Samuel Mokede och Nuri Aykal. Detta banade i sin tur vägen för en rysare i serien med hela 5 lag inblandade i toppstriden. Det hela avgjordes dem två sista omgångarna och tyvärr drog Örebro Syrianska nitlotten. Trotts en femte placering är föreningen nöjda med säsongen 2008 där man har etablerat sig som ett farligt topplag.

2009 var året då Hans Källén och Peter Göransson ledde Örebro Syrianska i division tre västra Svealand. Det slutade med en hedersam sjätteplats efter en säsong med stor spelaromsättning och en relativt ung trupp. Örebro Syrianska var halvvägs in på säsongen med i toppstriden men mattades av mot slutet av säsongen.

Inför säsongen år 2010 hade laget som målsättning att avancera upp ett snäpp i seriesystemet. Efter en inlednings vis trög säsong med avgående tränare rykte laget upp sig efter Ossie Selimovic inträdde i klubben som huvudtränare. Med ett fåtal matcher kvar av säsongen stod Örebro Syrianska IF som serieledare av division tre men med ett uselt bortaspel räckte resultaten endast för en kvalplat där man fick ta sig an Spårvägens FF. Väl i kvalet gjorde vi en enastående bortamatch och tog med oss 2-2 hem till Örnsro IP. Men hemma däremot som de rödgula annars har varit så starka åkte man på en snöplig 3-2 förlust vilket innebar fortsatt spel i division 3.

En klar målsättning för huvudtränaren Nuri Abrahamsson 2011 var att avancera mot division 2 efter 2010 upplaga då man föl på mållinje. Efter några tunga nyförvärv som sportkommittén värvat, började man med att åka på ett högklassigt träningsläger till Turkiet och Side för att sammansvetsa det sista inför säsongen. Säsongen började rätt bra då man stod som serieledare av division tre men med ett uselt bortaspel räckte resultat ännu engång för en kvalplats där man fick ta sig an IK Huge. Väl i kvalets första enastående på bortaplan tog man med sig 1-1 hem till Örnsro IP. Men på Örnsro krossade man IK Huge med hela 3-0 och avancera sig till kval omgång 2. Falu FK blev för svåra för Örebro Syrianska i det första mötet av två på Örnsro IP. Matchen slutade 0-1 och en stor fördel hade nu Falu FK i och med vinsten på Örnsro IP. Returmötet kunde inte bli sämre Drömmen om division två släcktes då Falu FK vann med hela 3-2 och fortsatt spel i division tre.

En trist repris på den föregående säsongen. Så kan man enkelt sammanfatta 2012. Det var sagt att 2012 skulle bli något helt annat än 2011. Så blev det tyvärr inte. Med en ganska kraftig ekonomisk kris fick man säga upp alla spelar avtal och tränar avtal och det ledde till att tränare hoppade av sitt uppdrag. Men det skulle inte störa det sportsliga, spelarna bestämde för att ställa upp och hjälpa klubben. Säsongen började rätt bra då man stod som en av seriesegrarna av division tre men med ett uselt borta spel räckte resultat ännu en gång för en kvalplats där man fick ta sig an Hille IF. Väl i kvalets första enastående på hemmaplan tog man med sig 2-0 till bortaplan tackar vare hemma resultatet kunde man avancera sig till kval omgång 2. För tredje året i följd snubblade Örebro Syrianska på mållinjen i kvalet till division 2. Slutsekunderna borta mot Rotebro blev extra smärtsam. Rotebro kvitterade i 97:e minuten till 2-2.

2014 Blev ett historiskt år efter åtta säsonger i division 3 stod man efter tjugotvå omgångar som seriesegrare av division tre som leder till spel i divison två.

2015 - 2019
2015 Blev ett framgångsrikt år där man lyckades med en 5:e placering som nykomlingar i division 2.

2016 Säsongen 2016 var det svåra andra året i Division 2, ett prov Örebro Syrianska IF klarade av och när serien summerats blev det en nionde plats.

2017 Örebro Syrianska IF spelar åter i div 2 och hamnar på åttonde plats.

2018 Man slutar som mittenlag och rustar upp inför kommande säsong året därpå med en målsättning inom tre år spela division 1.

2019 Örebro Syrianska vinner div 2 med imponerande siffror – 60 poäng, 28 insläpp ta mål samt 78 gjorda mål. Örebro Syrianska uppnår därmed sitt mål att vinna serien och skriver historia i klubben genom att avancera till div 1 2020.

2020 -
2020 Blev ett framgångsrikt år där man lyckades med en 12:e placering som nykomlingar i division 1.

2021 Under hösten kan publiken äntligen återvända till läktarna och Örebro Syrianska tar en historisk elfte plats i Ettan.

2022 Publiken är tillbaka på de svenska fotbollsarenorna. Man tar en sportsligt bästa tabellplaceringen i sin tredje säsong i Ettan Norra, en åttonde plats.

2023 En tuff vår säsong som länge varade i botten. Men under hösten kom vändningen och man lyckas till slut lösa en elfteplats.