Förra helgen så rullade bussen till Gästrikland och Jernvallen för ytterligare ett toppmöte. Serieledarna Sandviken stod för motståndet på klassiska VM-arenan. Vad hade vi lärt oss efter den tuffa drabbningen på Mellringe IP mot Dalkurd ? Vad krävs för att vi ska bli ett lag som utmanar topplagen och etablerar oss i den absoluta toppen ? Det som har varit tydligt hittills är att vi har ett försvarsspel som håller mot alla motstånd i denna serie. Ett försvarsspel som bygger på attityd, defensiva omställningar, att blockera skott, att göra allt man kan för att hjälpa sin lagkamrat, att förstå taktiska dispositioner och att befinna sig på rätt plats i rätt tid. Att förstå principen att alla spelare i laget deltar och är viktiga i försvarsspelet! 

Detta har vi verkligen visat match ut och match in under inledningen av seriespelet och Sandviken skulle inte vara något undantag.

Vi inleder matchen på ett bra vis och har utöver vårt försvarsspel även hittat ett lugn med bollen. Vi väljer att behålla boll och organisera oss bättre i vårt uppbyggnadsspel under matchens första 60 min. Detta ger oss ett lugn i spelet och vi behöver inte vara i försvarspositioner lika ofta, lika länge eller allt för lågt för den delen  heller. Viktigt att inte underskatta bollinnehavets makt men inte minst att vi med lite lägre puls kan skapa kontroll i spelet och på så vis bygga upp anfallsspelet bakifrån på ett bra vis. Det som också fungerade väldigt bra var vårt höga presspel. Vi ger inte Sandviken lugn med bollen i deras speluppbyggnad vilket gör att deras spel blir mindre organiserat än vad vi tror att de önskade och den frustrationen är svår att hantera för de allra flesta lagen. Under stora delar av första halvlek en helt jämn match med en hel del duellspel och kamp. En typisk toppmatch där båda lagen vägrar att förlora helt enkelt. Kul och se att vi aktiverar våra 10:or mer i anfallsspelet och att vi kan skapa kontroll i spelet framför motståndarens backlinje, det kommer ge oss möjlighet att sätta upp oss själva i bra lägen framöver.

Vår bästa möjlighet får Rodin när Micha och Kevin kombinerar sig fram på högersidan. Kevin kommer in i assistytan och sätter upp Rodin men avslutet smiter precis utanför.

Andra halvlek kändes kontrollerad och bra framtill 60:e minuten då någonting händer och sista 30 minuterna blir mer av ett spel som pendlar fram och tillbaka. Det ges chanser eller halvchanser i båda riktningar. Med bättre beslut vid ett par situationer så hade vi skapat fler 100%-iga möjligheter. På tal om 100%-iga målchanser. Med knappa 20 minuter kvar och spela så får Sandviken en hörna. Hörnan leder till att vi kommer in sett vårt försvarsspel och domaren pekar på 11 meterspunkten. Sandviken tilldöms med andra ord en straff. Inget att klaga på gällande domarens beslut i denna fråga bara att acceptera och på vilket sätt han accepterar beslutet om straff den där Jakob Kindberg. En monsterräddning med högerhand ner i stolproten, retur ? nej absolut inte.. Helt matchavgörande räddning som ger oss möjlighet att få med oss en viktig poäng hem till Närke. När domaren blåser av så har vi 0-0 på tavlan och det faktum att vi har hållit nollan i fyra av sex matcher, släppt in ett mål efter den 4 april och det är mot Dalkurd. Imponerande statistik, en statistik som kräver hårt jobba och stor förståelse av spelet fotboll,  inte minst varje spelares roll och vikten av noggrannhet för att vi ska kunna behålla och förfina statistiken ytterligare. En intressant och viktig vinkel från matchen mot Sandviken. Individuellt så finns det betydligt mer och ge från de allra flesta spelarna. Laget som helhet gör en fantastisk match, presspelet otäckt bra men en del individuella prestationer är på den lägre skalan. Vilket betyder att potential för laget är betydligt högre än vad vi hittills har sett…

Vill ändå lyfta framme Jagge som en matchvinnare ett par kvalificerade räddningar i spelet, han styr vårt försvarsspel med pondus, inläggspelet är han lugnet själv och som ”lök på laxen” en klassräddning på straffen.

Nu står vi inför att bygga vidare på vårt sätt och spela och med bygga vidare så gäller det att behålla det goda och lägga till komponenter som skapar en bättre helhet. På lördag kommer Täby på besök till Mellringe IP. Täby som inledde säsongen med att slå Assyriska i premiären med 7-2 på bortaplan. Ett offensivt starkt präglat lag med kvaliteter i sitt anfallsspel med andra ord så kommer vårt försvarsspel att ställas inför intressant prövningar även denna helg. Det som vi ledare vill se mer av redan på lördag men även dem närmaste matcherna är att ett bättre kontrollerat passningsspel som leder till att vi kan kontrollera matcherna med bollen under längre perioder. Att vi kan sätta spelare rättvända med boll oftare och att vi kan fatta bra beslut med bollen i  avgörande lägen. Kan vi bygga på med dessa ingredienser och behålla attityden till försvarsspelet så kommer Örebro Syrianska bli en obehaglig överraskning för de allra flesta motståndare under den närmaste tiden.

Vi ser även framemot lättnader i samhället gällande covid-19 och kan glädjas åt positiva rapporter om uppstarter i dem lägre serierna.  Även positivt med diskussioner om publik på matcher igen. Vi ser framemot att dela vårt sätt att spela fotboll på med våra supportrar på Mellringe IP inom kort..

Nu ser vi till att göra en riktigt bra prestation på lördag och bygger vidare på den fina grund vi har skapat gemensamt.

Loading

Örebro Syrianska IF
maj 14, 2021