Fotbollsmatcher kan vinnas på flera olika sätt, ett av dem viktigaste är med stöd av en bra attityd till fotbollen och den specifika matchen.

Under lördagen gästades Örebro Syrianska och Mellringe IP av Åtvidabergs FF. Klassikerlaget från Östergötland som drog längsta stråt och tog en 3-1 vinst mot oss på Kopparvallen för ett par veckor sedan skulle återigen bli en bra utmaning för oss.

Vi inleder matchen riktigt bra och sätter vårt presspel på ett bra vis. Med lite bättre beslutsfattning så hade vi kunnat såra de blå/vita redan tidigt i matchen. Åtvidaberg har en tydlig tanke med sitt sätt och ta sig an matchen. Dels så är dem tydliga med sin höga press, där dem med stor framgång spelar man/man spel högt upp i banan. Vi ser konfunderade ut och blir alldeles för passiva i vårt passningsspel. Som vi brukar säga vi behöver flytta på motståndarna genom att flytta på bollen. Om vi gör det i för lågt tempo så hamnar vi i svårigheter.

Under en period av första halvlek har vi problem att lösa pressen just av den anledningen. 1-0 kommer under denna period utifrån en riktigt bra prestation av Mirza som vinner bollen med stöd av just beslutsamhet och aggressivitet, denna gång i presspel på mittplan. Bra reaktion på situationen från Ibou som går iväg tidigt i djupled, Mirza sätter upp vår kraftfulle forward som i friläge inte gör något misstag. Riktigt bra offensiv omställning, snabbt och effektivt…

Ju längre halvleken lider så desto bättre tar vi oss in i matchen. Vårt försvarsspel är bra, det känns tryggt även om Åtvidaberg öser på med bollar in bakom vår backlinje så hanterar vi det med stil och klass. Ett bra samarbete och ett lugn i dem allra flesta situationerna. Micha hittar en bra balans i sitt försvarsspel och rätt position genom matchen. Detta leder till att vi kan vara tuffare i duellspelet med vår trebackslinjen när ”Åtvid” pumpar på med sina långbollar.

Ledning med 1-0 in i halvtidsvilan känns rättvist även om vi vet att vi kan bättre. Åtvidaberg har en riktigt het chans under första halvlek, ett friläge i vinkel som Jagge kommer ut stort i och gör en stark benparad på, annars håller vi dem stången på ett bra vis. Vi behöver bli bättre under andra halvlek att lösa den press som Åtvidaberg sätter upp. Bättre spelbarhet och högre bolltempo då kommer det bli svårare för det blå/vita gänget att komma åt oss.

Andra halvlek är en halvlek där vi ”steppar” upp en aning och tar tag i spelet på ett lite bättre vis. Vi kontrollerar matchen ännu lite bättre än vad vi gjorde under första 45 min. När vi är organiserade i vårt försvarsspel så lämnar vi avslut för Åtvidaberg som Jagge har kontroll på. Vi flyttar bollen lite snabbare och vi kan ta den framåt på ett bättre vis. Dessvärre kommer kvitteringen aningen ologiskt efter typ 55 min.

Återigen har vi en grupp som svarar upp på ett bra vis eller snarare inte tillåter målet störa oss nämnvärt, vi jobbar vidare med vårt spel. Det kommer vi säkert behöva påminna oss om under året. Vad är det vi kan påverka för att förändra skeden i matcher och få med oss bättre resultat, jo vår egen insats och inget annat. Att jobba vidare systematiskt med det vi har bestämt är det överlägset mest effektiva när man håller på med lagidrott, kraften i gruppen/laget är överordnat det mesta. Ett bra sätt att ta ansvar på är att vara positiv och lyfta sin lagkamrater så ökar chanserna att vi kommer hålla oss till planen och göra saker tillsammans på ett bättre vis. Kravställningen bör var att alla gör att de kan för att göra det som förväntas i varje situation. Att vi slår bort en passning eller misslyckas med en dribbling det kommer hända men att inte ta jobbet eller befinna sig i rätt position försvar och anfallsspel det ska inte ske.

Vi gör vår planerade byten och jobbar vidare..

Segermålet skulle till slut komma och det är symtomatiskt för vår insats. Vi får bra betalt på våra byten när samtliga inhoppare återigen kommer in och påverkar matchen på ett positivt vis. 2-1 målet, Rodin droppar ner och Dino kommer in i ytan bakom för att med en känslig passning ge Sebbe friläge. En läcker chip från en van målskytt förändrar ställningen och sätter Örebro Syrianska i förarsätet även på resultattavlan. 2-1 målet är precis som 1-0 lite av ett mönster anfall med två avslut på högsta nivå. 2-1 målet skulle visa sig vara det matchavgörande målet.

Andra raka vinsten, en vinst som kommer sig av ett bra försvarsspel och en härlig attityd till fotbollen och laget. Det finns även bra grejer i vårt anfallsspel. Vi skapar fler lägen och hotar oftare bakom motståndarens backlinje. Vilket är jättepositivt !! Båda målen denna eftermiddag är klassmål !!

Däremot behöver vi bli bättre i våra värderingar med bollen och på så vis kontrollera spelet högre upp i banan med längre anfall. Vi behöver söka kombinationsspel in i assistytan på olika vis. Om vi inte kan ta oss genom behåll bollen, jobba med att flytta bollen för att hota i nästa yta. Tålamod och kontroll av spelet kommer trötta ut vår motståndare och ge oss lägen efter hand.

Vi är i en process tillsammans som vi inte ska forcera utan fokuserat bara jobba vidare med. Det är ett nöje att vara tränare för Örebro Syrianskas A-lag i dessa tider, längtar efter nästa match.