Tisdagen den 2 februari blev dagen då första träningsmatchen spelades. Örebro Syrianska rullade över bergen och ner till Stora Vallas frusna konstgräsplan. Vi ledare var förväntansfulla inför matchen och säkert spelarna också. Många nya och unga spelare hade iklätt sig den gula tröjan denna afton. Degerfors IF som nykläckt Allsvenskt lag skulle bli en rejäl utmaning för ”nya”  Örebro Syrianska…

Degerfors startade matchen i ett högt tempo och försökte sätta en tydlig press på oss i vårt uppbyggnadsspel. I spelet från utgångsytan och upp till spelyta 1 och lågt i spelyta 2 så klarar vi att spela oss hur och genom på ett bra vis. Vi blir inte särskilt stressade och uppträder modigt trots ett mycket starkt motstånd som vill sätta sig i respekt. Det vi har lite svårare med i vårt spel är att kombinera oss vidare tillsammans med vår 10:a och våra forwards. Det blir en del onödiga bolltapp pga av att vi fattar en del tokiga beslut. Vi har även en för dig spelbarhet när vi ska ta bollen framåt, etablera possession i spelyta 2 och hota i spelyta 3. Vi har några stycken kombinationer som visar på hur vi vill spela även under första halvleken. Att inte anfallsspelet sitter som det ska är verkligen inte konstigt. Vi har använd väldigt lite tid att jobba med våra principer i vårat anfallsspel under den första tiden.  

Försvarsspelet har vi jobbat desto mer med och det kan kännas mer oroande att vi inte lyckades sätta vårt presspel bättre. Vi sitter inte ihop i djupled som vi vill och det blir för enkelt att komma in med bollen bakom vår första press. Samma gäller med vårt låga försvarsspel vi kommer inte rätt i vår organisation utan hamnar i för stor utsträckning på ”mellis” vilket ger både tid och ytor till de skickliga lirarna från Degerfors. 4-0 i halvlek är inte så mycket och säga om även om man kan hitta lösningar som gör att vi skulle kunna skydda oss ännu bättre i vissa situationer. När vi summerar så var Degerfors minst ett nummer för stort för oss denna februari kväll.

Andra halvlek blir en betydligt jämnare historia. Båda lagen gör en del byten så tempot går ner en aning. Spelmässigt klart jämnare och vi lyckas skapa en del lägen utan att för den delen spräcka nollan. Även om vi har bollen oftare rättvända i spelyta 2 så är det tydligt att vi saknar mönster i spelet som vi skulle behöva för att skapa riktigt heta målchanser. Sista 10 minuterna lyckas Vulkanernas adepter sätta dit ytterligare två mål och cementerar slutresultatet till 6-0.

En stor fördel med att möta ett så pass bra motstånd som Degerfors är att vi blir ordentligt synade och det tidigt på säsongen. Vilket ger oss goda möjligheter att jobba med dem sakerna över tid. Hade vi istället mött ett sämre lag så hade vi kanske kommit undan och då stött på våra dilemman senare på försäsongen..

Utöver detaljer i vårt anfallsspel och försvarsspel som vi behöver jobba vidare med så behöver vi jobba med vår attityd till fotbollen. Vi behöver bli tuffare i närkamper, jobba ännu hårdare för varandra, höja spelbarheten och bli smartare i situationer där det krävs…

Bäst för dagen i det röd/gul/svarta laget..

Jagge, som står för ett antal kvalificerade räddningar, bra pondus, positiv men kravställande i sin person. Men inte minst enormt nyttig i uppbyggnadsspelet.

Kevin, vinner många dueller även om vi gärna ser att han höjer sin aggressivitet och tar mer plats. Spelbar hela tiden och få misstag eller bolltapp.

Micha, kommer in i halvlek och tar stor plats på ett positivt vis. Klarar av försvarsspelet bra och styr spelet från sin högerkant vilket ger oss goda möjligheter att bygga vidare på offensiva spelmönster.      

Kul även för 16 åriga Andreas Ovat som gjorde A-lags debut.

Vi tar med oss dem positiva detaljerna och låter dem ta mer plats i vårt spel. Vi behöver även hjälpas åt att korrigera dem saker som blev problematiska i ljuset av strålkastarna från ett antal bilar på parkeringsplatsen…

Skönt att det är igång och att vi får konkreta saker att jobba med tillsammans. Det är nu vi ska visa vad vi går för och vad vi står för..

Forza Örebro Syrianska

Loading

Örebro Syrianska IF
februari 4, 2021