Örebro Syrianska möter på lördag IK Huge på Kastvallen (Gefle) i den första kvalmatchen till Division två, sedan väntar ett retur möte helgen efter på Örnsro IP.

Örebro Syrianska möter IK Huge i två kvalmatcher och den totala vinnaren i dessa matcher kvalar sedan vidare mot division 2-lag från Norra Svealand. Den första matchen spelas på IK Huges hemmaplan Kastvallen (Gefle) och underlaget är naturgräs. Mer information om bussintresse kommer att koma upp i veckan

Matchen spelas på Kastvallen (Gefle) lördag den 1 oktober och matchstart är 13:00.

Motståndarkollen: IK Huge
Kastets IF
Den äldsta idrottsbilden som finns från Bomhus är på Kastets första fotbollslag från 1903 d.v.s. året innan Kastets IF bildades.
Den 3 augusti 1920 återuppstod Kastets IF och sommaren därpå bildades Bomhus IK. Två klubbar som kompletterade varandra utmärkt. Kastets IF hade i huvudsak fotboll på sitt program.
Att grannsämjan var god visade klubbarna när den 22 maj 1922 ordnades en gemensam fest där behållningen gick till de arbetslösa.

Bomhus IK
Bomhus IK bildades 1921 och vann inträde i Riksidrottsförbundet året därpå. Bomhus IK hade förutom fotboll även bandy, allmän idrott och boxning på sitt program. Sammanslagningen av Kastets IF och Bomhus IK till

IK HUGE
Hur gick det till när IK HUGE bildades? Och varför fick klubben heta just IK HUGE?
De båda klubbarna Kastet och Bomhus kämpade på 20-talet var och en med sina problem. Kastets IF hade fått en hygglig fotbollsplan tack vare många timmars eget arbete samt visst stöd från Korsnäs AB.

Bomhus IK hade en betydligt sämre träningsplan och tvingades spela sina matcher på Kastets plan. Men kraven på en riktig idrottsplats blev allt större. Och vart skulle klubbarna vända sig om inte till “bolaget”.
Klubbarna uppvaktade Korsnäs AB men båda fick rådet ' Slå ihop era påsar och kom igen.

Den 1 oktober 1925 skrev Kastets IF brev till Bomhus IK. Förslaget om en sammanslagning värkte fram på otaligt möte. Och äntligen den 20 november 1927 skulle det avgöras. Föreningshuset var fyllt till sista plats och stämningen var på kokpunkten.
Namnfrågan var den mest brännande. Det nya namnet fick inte någon anknytning till Kastet och Bomhus. Därtill var rivaliteten alltför stor.

Sekreteraren i Gästriklands Idrottsförbund, Erik Wickberg var den som knäckte nöten. Han föreslog fornnordiska Huge – ett neutralt namn.
Hans förslag vann också omröstningen med 68 röster i kamp med Gefle Allmänna Idrottssällskap 60, och Kastvallens IF 10.

IK HUGE daterar sig alltså från 20 november 1927, genom sammanslagning av Kastets IF bildad 3 augusti 1920 och Bomhus IK bildad 10 juli 1921.

Formellt gick Bomhus IK upp i Kastets IF, vilket ändrade sitt namn till IK HUGE.

Loading

Mattias Kurt
september 25, 2011