En het brasse i varje lagdel – drömscenariot för en nykomling. Men Hedens IP känns iskallt för Örebro Syrianskas brasilianska importer.

– I Rio är det 30 grader nu. Här fryser vi, säger Daniel de Melo.
En reslig målvakt från Flamengo som kommer från Rio-områdets första division. Vid hans sida huttrar försvararen Rodrigo Germano da Silva Ramos, mittfältaren Marcus Brandao de Vargas och anfallaren Diego Pereira Valiesse som spelat i samma serie.
Kvartetten menar att de påbörjat sitt livs äventyr. Som ska leda mot större europeiska arenor än Hedens IP där det just har avslutat ett träningspass för nykomlingen i division 3.
Målvakten förklarar:
– Vi ser det här som en stor möjlighet. Det är i de större klubbarna i Europa man vill spela, säger Marcus samtidigt som övriga nickar och ler.
Säljer vidare
Den brasilianske agenten Robson Chagas marknadsför spelare i Sverige för att sedan sälja dem vidare i Europa. Örebroaren Jaime Mercado fungerar i den här affären som länken mellan Örebro Syrianska och en brasiliansk akademi som står för alla kostnader. Bara pappersexercis återstår innan övergångarna är klara.
Den 22 mars lämnade de Brasilien och vinkade från flygfönstret adjö till fru och barn i Rio de Janeiro – för att alltså landa i en division 3-förening på Närkeslätten. Boendet är spartanskt för fotbollsproffsen som delar en trerummare i Brickebacken.
De medger att omställningen känns stor – vädret är kallt och maten stark.
– I Sverige måste man ha på sig tjocka kläder när man går ut. Och maten är otroligt stark här, säger Rodrigo med toppluvan långt nerdragen över pannan.
Övriga nickar förstås och spricker upp i jättegarv.
Brasilianarna tycker också att fotbollen skiljer sig mycket mellan länderna.
– Vi kör kortpassningar och använder få tillslag. Här är passningarna längre och rakare, fortsätter Rodrigo.
Melke tonar ned
Tränare Melke Alan vill dock tona ned förväntningarna på nyförvärven.
– Det är klart att de kommer tillföra laget en del och höja standarden i truppen. Men de är inga värstingbrassar, det har jag hunnit se.
– Jag kan inte lova att alla fyra är med i startelvan i premiären, tillägger Alan.
Helt säkert är i varje fall att Melke Alan själv står utanför elvan i år. Förra säsongen blev han hastigt spelande tränare när tränarduon Peter Johansson och Peder Widlund hoppade av efter sex omgångar. Det slutade med att Syrianska tog in nio poäng på Adolfsberg och till sist vann division 4.

TOBIAS WOLF

BILD: ROBERT JOHANSSON                             www.na.se

Loading

Mattias Kurt
april 13, 2007