Runt ettiden natten till söndagen stormade ett hundratal syria ner ner från läktaren i Idrottshuset för att hylla målvakten Simon Durmans. Detta efter att Mellringe/Ekers IF:s keeper Peter Salsjö efter full tid, när det stod 1-1 i AIF-cupfinalen, inte lyckats överlista sin kollega i straffsparksläggningen.

Syrianskas Nuri Aykal var den ende som satte sin straff vilket innebar att laget tog hem segern med 2-1. Nye tränaren Dick Almqvist var minst sagt uppvaktad efter finalen. Han bars runt på axeln av en syriansupporter samtidigt som hans namn hördes i en samstämmig sång.

– Vi är värdiga vinnare. Vi spelade den roligaste fotbollen även om det inte var den mest disciplinerade, log Dick. Och tillade: – Det är helt otroligt vilket stöd vi hade. När inte vi spelade matcher så kändes det ju helt dött i hallen.

– Höjdpunkten var när vi slog Forward, fortsatte han och tänkte på 2-0 segern i semin. I den matchen satte Dikran Ayakal lagets bonusstraff för att i slutminuterna lobba in 2-0 samtidigt som Forward tryckte på med hela laget. I finalen var det så Syrianskas tur att få en bonusstraff emot sig, eftersom det skiljer en division till finalmotståndaren, Mellringe/Eker. Daniel Bodström gjorde inte något misstag utan satte sin sjätte straff i cupen. Bodström vann för övrigt AIF-cupens skytteliga med sju fullträffar.

– Vi hade turneringens skyttekung samtidigt som lagets Peter Salsjö blev utnämnd till turneringens bästa målvakt. Båda betydde mycket för oss, sa Mellringe/Ekers tränare Kjell Haglund Det var således uppåt även i Mellringe-kabyssen efter matchen.

– Att ta sig till final i AIF-cupen är det största som hänt i klubbens historia, fortsatte Haglund vars lag till vardags hör hemma i division 6.

Mellringe slog bland annat ut förhandsfavoriten Rynninge IK i gruppspelet efter seger med 2-1. En stor bedrift med tanke på att RIK satsade på bästa laget och skickade ett yngre lag till regionslutspelet som spelades samtidigt i Degerfors. I semin besegrades Eyra/Rosta med 5-4 efter straffsparkar. Haglund stack inte under stol med att taktiken som tog laget till final var glasklar: Säkerhet hemåt och kontringar. Detta fick Syrianska erfara i finalen. Trots ett massiv tryck lyckades de bara få in ett spelmål. I tionde minuten slog Ali Mohtadari in 1-1 efter en frispelning från Josef Uren. Trycket fortsatte, men Peter Salsjö räddade bollar från alla möjliga och omöjliga vinklar, så efter full tid, 15 minuter, avgjordes alltså tillställningen på straffar.

– Finalen var väl ingen höjdare, det märktes att killarna var trötta efter så många matcher. Men Simon gjorde avgörande räddningar vid straffarna, sa Dick Almqvist. Cupsegern är bara ett delmål i Syrianskas långsiktiga satsning. När Dick Almqvist skrev på för division femlaget var målet tydligt

– upp i division 3 inom tre år. Onekligen ett tungt ansvar för Dick. Att han för närvarande står högt i kurs inom såväl klubben och bland alla dess supportrar kunde ett proppfullt Idrottshus intyga i helgen.

Loading

Mattias Kurt
januari 15, 2001